TANG SOO DO

Tang Soo Do is een effectieve methode voor zelfverdediging, persoonlijke ontwikkeling, discipline, zelfbeheersing en conditie. Primair doel van Tang Soo Do is een gezond en waardevol leven door training van lichaam en geest.

Wij doceren volgens de regels van de Moo Duk Kwan stij, de meest beoefende Tang Soo Do-stijl ter wereld. Tang Soo Do staat bekend om zijn spectaculaire traptechnieken, snelle handtechnieken en effectieve zelfverdediging. Een ander belangrijke eigenschap is dat de lessen worden gegeven volgens traditionele leerstellingen en principes uit het oude Korea.

Met name in de USA is het een populaire stijl met veel beoefenaars. Ook in Europa stijgt nog steeds het aantal beoefenaars. De bekendste Tang Soo Do-ka is ongetwijfeld de Amerikaanse acteur Chuck Norris.

De stijl in zijn huidige vorm is ontworpen door Grootmeester Hwang Kee. In 1936 vertrok hij – op 22 jarige leeftijd – naar ManJoo in China om daar de Chinese Tang stijl te trainen. In de jaren daarna combineerde hij de Tang stijl met het Soo Bahk, een oude Koreaanse krijgkunst die hij ook beoefende. Deze nieuwe stijl noemde hij Tang Soo Do. 

De Japanse krijgskunsten - met name Karate - hebben ook invloed gehad op Tang Soo Do. Hwang Kee groeide op in de periode dat Korea bezet was door Japan. In de 35 jaar Japanse overheersing was het de Koreanen verboden om de eigen krijgskunsten te beoefenen. Vooral de Japanse krijgskunsten werden in die tijd onderricht. De bevestiging dat Karate een van de bronnen is geweest bij het ontstaan van Tang Soo Do is te herleiden uit het boek van Hwang Kee "The History of Moo Duk Kwan" (uit 1995).
Op pagina 15 en 16 staat dat Hwang Kee's kennis en begrip van de meerderheid van de vormen die onderwezen worden kwam van het lezen en bestuderen van Japanse boeken over Okinawa karate. Hij ontdekte die boeken in de bibliotheek van het treinstation, waar hij in 1939 in Seoul werkte.
Letterlijk vertaald betekent Tang Soo Do ‘De Weg van de hand van Tang’. Tang verwijst naar de Chinese Tang dynastie. In 1945 richtte grootmeester Hwang Kee de Tang Soo Do Moo Duk Kwan op wat staat voor instituut der krijgskunde. 

Graduaties

 

Tang Soo Do is een traditionele krijgskunst die niet binnen een paar jaar geleerd kan worden. De weg naar de welbekende zwarte band duurt minimaal 6 jaar. Om dit te kunnen bereiken is discipline, motivatie, inzet, toewijding en de juiste houding een voorwaarde. Daarnaast is theorie kennis vereist.

De beginnende Tang Soo Do-ka start met een witte band, het is mogelijk om na 6 maanden intensieve training voor het eerste examen op te gaan. Het examen bestaat uit een aantal verplichte onderdelen, waaronder hand-, been- en zelfverdedigingstechnieken, hyungs (vormen, ook met wapens), sparring en breektesten.

De eerste meestergraad is de donkerblauwe band, beginnende bij de 1e Dan. De Dan-dragers van de 1e tot en met de 3e Dan worden aangesproken met “Kyosa Nim” gevolgd door de achternaam.

Een belangrijk moment voor de Tang Soo Do-ka is het behalen van de 4e Dan. Dragers van de 4e Dan en hoger worden met “Sabum Nim” aangesproken en dragen een donkerblauwe band met een rode streep in het midden.

Nadat de 1e meestergraad is behaald is het mogelijk om een instructeurscursus volgen, waarmee je gecertificeerd bent om les te geven. Door het volgen van een Masterclass kun je je voorbereiden op het 4e Dan examen.